• Imprimeix

L'octubre és el 'Mes Europeu de la Ciberseguretat'

15/10/2018 09:10
Mes Europeu de la Ciberseguretat

Per sisè any consecutiu, l'Agència Europea de Seguretat de la Informació i les Xarxes (ENISA) duu a terme la campanya de sensibilització Mes Europeu de la Ciberseguretat (European Cyber Security Month) dedicada a promoure la seguretat a Internet entre la ciutadania i les organitzacions de la Unió Europea.

L'edició d'enguany se centra en quatre temes, cadascun corresponent a una setmana del mes d'octubre:

  • Setmana 1 - de l'1 al 7 d'octubre: Pràctica bàsica de la seguretat cibernètica
  • Setmana 2 - del 8 al 14 d'octubre: Amplia les teves habilitats digitals i l'educació
  • Setmana 3 - del 15 al 21 d'octubre: Reconèixer les estafes cibernètiques
  • Setmana 4 - del 22 al 28 d'octubre: Tecnologies emergents i privadesa

Aprofitant la setmana dedicada a la detecció d'enganys a Internet, des de l'Agència Catalana del Consum volem recordar alguns consells bàsics tant per fer un ús segur de la xarxa, com per detectar quines botigues virtuals són segures a l'hora de fer-hi compres a distància.

 

Ús segur de la xarxa

Recordeu que és preferible no obrir ni respondre missatges de mòbil o correus electrònics que us semblin sospitosos o que vinguin de remitents que no coneixeu, especialment si us demanen dades personals o bancàries.

Eviteu connectar-vos a xarxes Wi-Fi obertes –és a dir, sense contrasenya d'accés– de les quals no en conegueu el propietari. I sobretot, no useu aquestes xarxes ni ordinadors públics per fer-hi gestions en les quals hagueu de facilitar dades sensibles (claus d'accés a serveis bancaris, etc.), perquè us les podrien robar per fer-ne un ús fraudulent.

 

Compres per internet

Abans de fer una compra per internet, tingueu en compte que és aconsellable triar comerços electrònics que siguin segurs i de confiança, per tant, dels quals tingueu alguna bona referència –per amics, familiars, coneguts...–.

Si no coneixeu el web en el qual voleu comprar, podeu buscar a Internet la opinió d'altres consumidors sobre aquella empresa. I si es tracta d'entrades per a concerts o espectacles, compreu-les només en els portals dels distribuïdors oficials.

Reviseu que el web de la botiga virtual en qüestió sigui mínimament acurat: amb informació suficient sobre les característiques i el preu dels productes o dels serveis que ofereix, amb dades de contacte de l'empresa i condicions totalment clares pel que fa als sistemes de pagament i d’enviament. Una altra pista per detectar un web segur és que l'adreça comenci per https:// (en la part inferior del navegador hi apareixerà també el dibuix d’un cadenat tancat).

Compareu preus a diferents llocs web i si detecteu diferències molt grans, desconfieu-ne, ja que podria tractar-se d'un cas de falsificació o d’intent d’estafa.

A més, heu de saber que en algunes compres a distància teniu 14 dies per a desistir de la compra, és a dir, per retornar el producte sense haver de donar cap justificació. En queden exclosos, però, els productes personalitzats o fets a mida; aquells que es puguin deteriorar amb rapidesa, com ara els aliments; alguns contractes de prestació de serveis com els bitllets d'avió o les reserves d'hotels i les entrades per a espectacles, entre d’altres.

En darrer lloc, tingueu en compte que si compreu en botigues virtuals amb seu fora de la Unió Europea i teniu cap problema, la situació pot esdevenir més complexa i difícil de resoldre.

 

Trobareu més informació a: