• Imprimeix

Infraccions de trànsit i sancions

Tots els automobilistes que circulin amb un vehicle matriculat a la UE poden ser objecte de sancions de trànsit.

La Directiva 2011/82/UE implementa un sistema d’intercanvi d’informació sobre infraccions en matèria de seguretat viària.

Les autoritats de trànsit d’un estat membre (a excepció del Regne Unit, Irlanda i Dinamarca), que constatin infraccions del codi de circulació en el seu territori, podran exigir a les autoritats de l’estat membre al qual pertanyi la matrícula del vehicle de l’infractor, que en transmetin les dades d’identificació, a través d’una plataforma electrònica.

L’avís de notificació d’infracció haurà de fer-se en la llengua que figuri en els documents de matriculació i haurà d’esmentar obligatòriament la naturalesa, el lloc, la data i l'hora de la infracció, així com les disposicions legals vulnerades.

Les principals infraccions referides són l’excés de velocitat, no dur el cinturó de seguretat cordat, saltar-se un semàfor en vermell, conduir en estat d’embriaguesa o sota la influència de drogues, no dur casc quan sigui preceptiu, circular per un vial prohibit o fer servir el telèfon mòbil o qualsevol altre equip de comunicació mentre es condueix.

Itàlia: Zones de trànsit limitat

El centre d’algunes ciutats italianes, com ara  Roma, Milà, Palerm, Nàpols, Florència o Venècia, és zona de trànsit limitat (ZTL, zona a traffico limitato). Aquestes zones només permeten l’entrada a vehicles autoritzats (cotxes de policia, ambulàncies, autobusos, etc.) i als veïns mitjançant una llicència, que té com a referència la matrícula i que es col·loca a la part frontal del cotxe. 

Les ZTL es delimiten mitjançant uns senyals de trànsit que avisen que s’entra en una zona de trànsit restringit i n’especifiquen els horaris. Sovint, costa veure’ls perquè es col·loquen en alt i perquè la informació només està escrita en italià. 

Quan un vehicle no autoritzat entra en una d’aquestes zones, hi ha una sèrie de càmeres de videovigilància que capturen el moment de la infracció. 

Per això, si voleu viatjar a Itàlia amb cotxe: 

  • Informeu-vos bé si la ciutat que voleu visitar té zones de trànsit limitat i quins en són els horaris.
  • Si l’accés al centre és limitat, aparqueu el cotxe fora del centre, i arribeu a les zones d’interès a peu o bé amb transport públic.
  • Per estar ben segurs d’on comença i on acaba la ZTL, demaneu un plànol de la ciutat a les oficines de turisme, perquè aquesta zona sol estar marcada en un color diferent.
  • Si l’hotel on teniu la reserva està dins d’aquesta zona, contacteu-hi, perquè sovint amb el número de matrícula es dóna un permís especial per entrar el vehicle a la zona, per poder aparcar el cotxe a l’aparcament de l’hotel o bé a l’aparcament amb què l’hotel tingui un conveni.
  • En cas d’infracció:
    • Si la policia us l’ha notificada i no heu pagat la multa, pot ser que alguns mesos, o fins i tot anys, després del vostre viatge rebeu a casa una notificació d’una agència de cobrament de deutes, habitualment contractada per la policia, en què us informen de la infracció comesa i els diners que heu d’abonar.
    • Si us notifiquen la multa un cop hagi passat el termini de 360 dies des que vau cometre la infracció, quedeu emparats pel Codi de Circulació italià (article 201) i no teniu l’obligació de pagar, tot i que heu d’enviar un recurs, els models del qual només estan en italià, per correu certificat i en el termini de 60 dies des de la recepció de la notificació. 
Data d'actualització:  12.12.2017