Accés al contingut (Alt + 1)
Accés al menú de la secció (Alt + 2)
Inici > Consumir a Europa > Consumir a Europa
Agència Catalana del consum - www.gencat.cat

Consumir a Europa

Actualitat a Europa

Una nova aplicació mòbil ofereix informació sobre les normes viàries a les carreteres de la UE Link extern

La Generalitat de Catalunya posa en marxa un servei de devolució de l'IVA per a turistes extracomunitaris

 

Consells pràctics a l'hora de viatjar o consumir a Europa

Imatge de navegaciAvís als usuaris de telefonia mòbil i Internet que viatgen a l'estranger
Imatge de navegaciLa Comissió Europea ens dóna uns consells útils per a un estiu sense problemes 
Imatge de navegaciDrets dels passatgers 

1. Lloguer de vehicles
2. Zones de trànsit limitat a Itàlia
3. Sancions per excés de velocitat a les carreteres de França
4. Infraccions de trànsit i sancions a la UE
5. Els neumàtics d'hivern a Europa, Islàndia i Noruega (en anglès)

Anar a inici de pàgina

1. Lloguer de vehicles

Amb motiu d’un viatge a un altre país, sovint us podeu trobar amb la necessitat de llogar un vehicle. Haureu de signar un contracte on constin les dades de l’empresa, la identificació del client, del vehicle, el preu i les condicions del lloguer i l’assegurança.

Compareu preus i serveis, ja que, en ser lliures, varien molt d’una empresa a una altra.

Assegurança i franquícia
Generalment, l’assegurança es pot contractar de manera completa o bé amb una franquícia per un determinat import. Això vol dir que en cas que tingueu un accident, haureu de pagar qualsevol desperfecte del vehicle la reparació del qual no superi aquesta quantitat. Si es valora que el cost de la reparació és superior, anirà a càrrec de la companyia asseguradora.

Recomanacions 

 

Anar a inici de pàgina

2. Zones de trànsit limitat a Itàlia

Quan viatgem a Itàlia i el mitjà de transport escollit per fer-ho sigui el cotxe, hem d’informar-nos bé si les ciutats que volem visitar, permeten accedir al centre amb el cotxe o bé si el centre és zona de trànsit limitat (ZTL, zona a traffico limitato).

Aquestes zones només permeten l’entrada a vehicles autoritzats (cotxes de policia, ambulàncies, autobusos, etc.), així com als veïns que viuen al centre i que mitjançant una llicència, que té com a referència la matrícula i que es col·loca a la part frontal del cotxe, també hi poden accedir.

Les mesures per restringir el trànsit al centre de les ciutats, estan pensades per ampliar les zones per a vianants, per fer activitats comercials, per prevenir la pol·lució dels monuments dels centres històrics, entre d’altres.   

imatge corresponent a la senyal de trànsit

Les ZTL es delimiten mitjançant uns senyals de trànsit que ens avisen que entrem en una zona de trànsit restringit. Aquests senyals també diuen els horaris en què podem entrar al centre. Sovint, costa veure’ls perquè es col·loquen en alt i perquè la informació només està escrita en italià.

Quan un vehicle no autoritzat entra en una d’aquestes zones, hi ha una sèrie de càmeres de videovigilància que capturen el moment de la infracció.

Què fer en cas d’infracció
Si la policia ens ha notificat la infracció i no hem pagat la multa, pot ser que alguns mesos, o fins i tot anys, després del nostre viatge rebem a casa una notificació d’una agència de cobrament de deutes, habitualment contractada per la policia, en què ens informen de la infracció comesa i els diners que s’han d’abonar.

Cal saber que si ens notifiquen la multa un cop hagi passat el termini de 360 dies des que vam cometre la infracció, quedem emparats pel Codi de Circulació italià (article 201) i no tenim l’obligació de pagar, tot i que hem d’enviar un recurs, els models del qual només estan en italià, per correu certificat i en el termini de 60 dies des de la recepció de la notificació.

Recomanacions

  • Abans de viatjar amb el cotxe, informeu-vos bé si la ciutat que voleu visitar té zones de trànsit limitat i quins en són els horaris.
  • Si l’accés al centre és limitat, aparqueu el cotxe fora del centre, i arribeu a les zones d’interès a peu o bé amb transport públic.
  • Per estar ben segurs d’on comença i on acaba la ZTL, demaneu un plànol de la ciutat a les oficines de turisme, perquè aquesta zona sol estar marcada en un color diferent.
  • Si l’hotel on teniu la reserva està dins d’aquesta zona, contacteu-hi, perquè, sovint, amb el número de matrícula es dóna un permís especial per entrar el vehicle a la zona, per poder aparcar el cotxe a l’aparcament de l’hotel o bé a l’aparcament amb què l’hotel tingui un conveni.
  • Algunes ciutats amb ZTL al centre són: Roma, Milà, Palerm, Nàpols, Florència, Torí, Bari, Bolonya, Venècia, Mòdena, Gènova, Pisa, Parma, Verona, Reggio Calàbria, Bolzano, Cagliari, Sesto Fiorentino, Siena, Messina, Novara, Pàdova, Trieste, Luca, Rimini, Pordenone, Brescia, Asti, Ferrara, Pescara, Reggio Emilia, Alessandria, Ap Viterbo, Forli, Perugia, Assisi, Gaeta, Siena.

Per a més informació podeu consultar el web de l’ENIT (Agència Nacional Italiana del Turisme: http://www.italiaturismo.es/ i http://www.italiantourism.com/

Anar a inici de pàgina

3. Infraccions de trànsit i sancions a la UE

Des del 7 de novembre de 2013, tots els automobilistes que circulin amb un vehicle matriculat a la UE, podran ser objecte de sancions de trànsit.

L’entrada en vigor de la Directiva 2011/82/UE ha possibilitat la implementació d’un sistema d’intercanvi d’informació sobre infraccions en matèria de seguretat viària. Les autoritats de trànsit d’un estat membre (a excepció del Regne Unit, Irlanda i Dinamarca), que constatin infraccions del codi de circulació en el seu territori, podran exigir a les autoritats de l’estat membre al qual pertanyi la matrícula del vehicle de l’infractor, que en transmetin les dades d’identificació, a través d’una plataforma electrònica. L’avís de notificació d’infracció haurà de fer-se en la llengua que figuri en els documents de matriculació i haurà d’esmentar obligatòriament la naturalesa, el lloc, la data i l'hora de la infracció, així com les disposicions legals vulnerades.

Les principals infraccions referides són l’excés de velocitat, no dur el cinturó de seguretat cordat, saltar-se un semàfor en vermell, conduir en estat d’embriaguesa o sota la influència de drogues, no dur casc quan sigui preceptiu, circular per un vial prohibit o fer servir el telèfon mòbil o qualsevol altre equip de comunicació mentre es condueix.

Per conèixer les principals normes de circulació a la UE, Islàndia i Noruega, pitgeu aquí.

 

© 2011 Agència Catalana del Consum