Accés al contingut (Alt + 1)
Accés al menú de la secció (Alt + 2)
Inici > Consumir a Europa > Projectes i organismes internacionals de consum
Agència Catalana del consum - www.gencat.cat

Projectes i organismes internacionals de consum

 
 1. Projectes europeus
 2. Organismes de consum
 
 1. Projectes europeus


  L’Agència Catalana del Consum (ACC) ha estat present a Europa des de 1998, col·laborant amb institucions i associacions que treballen per al benestar de les persones consumidores de la resta de països europeus.

  Membre fundador de l’extint Institut Europeu Interregional del Consum (IEIC), Centre Europeu del Consumidor integrant de la xarxa co-finançada per la Comissió Europea, l’ACC ha tingut sempre per vocació no tan sols la protecció de les persones consumidores de Catalunya dins les nostres fronteres, sinó també la vetlla pel dret de ser informades quan es desplacen arreu de la UE, així com la garantia dels drets de les persones consumidores europees que utilitzen els serveis dels professionals del nostre país o adquireixen productes a casa nostra.

  L’ACC també ha participat en projectes d’abast europeu, amb altres regions i amb associacions de consumidors d’altres països:


  NEPIM. Xarxa per a la promoció del consum sostenible a les Regions d'Europa.

  Finalitzat el projecte NEPIM inicial el 2007, els membres de la xarxa es van reunir a Barcelona el 8 de maig de 2008 per debatre'n la continuïtat.

  Presentació de la xarxa NEPIM (Network for the Promotion of Sustainable Consumption in European Regions) al Comitè de les Regions el 17 de juny de 2009.

  El passat 17 de juny de 2009 es va presentar oficialment la xarxa NEPIM al Comitè de les Regions de la Unió Europea. La xarxa és una associació internacional sense ànim de lucre de Dret Belga -
  Acta Fundacional (en francès i flamenc)- i pretén seguir treballant en temes relacionats amb el consum a la Unió Europea, tal i com ha estat fent des de 2005 gràcies al programa Interreg IIIC (lloc en anglès i francès). Des d'un principi, l'Agència Catalana del Consum ha estat un dels organismes impulsors d'aquesta xarxa.

  NEPIM seguirà treballant per tal d'assolir els següents objectius:

  • Creació d'un fòrum per a les diferents organitzacions de consumidors d'arreu d'Europa;
  •  Activitats de promoció de la xarxa a les diferents regions d'Europa per tal de fomentar polítiques de consum més sostenibles i fer-les partícips i participants de l'estratègia per a la política de consum a Europa;
  • Convertir-se en un dels interlocutors amb les institucions de la Unió Europea de cara al desenvolupament de la política de consum;
  • Participació activa en els projectes europeus adreçats a desenvolupar i potenciar bones pràctiques en l'àmbit de la protecció dels consumidors arreu de les regions Europees.

  El director de l'Agència Catalana del Consum és membre del Consell d'Administració d'aquesta organització i també va estar present a l'acte de presentació de NEPIM, juntament amb el cap del Servei d'Estudis i Comunicació de l'Agència.

  Cooperació amb la Direction Générale de la concurrence, de la consommation et de la repression des fraudes Link extern, del Ministère de l’Économie, des Finances et de l’Industrie del Govern de França:

  • Intercanvi d’Inspectors de Consum amb la Direcció Regional i Departamental de Competència, Consum i repressió de Fraus del govern francès.
  • Campanyes comunes de control de mercat ( ex. Seguretat de productes)
  • Cooperació entre les Universitats i les respectives Administracions (possibilitat de fer Jornades, Seminaris, Cursos, etc., amb Universitat de Montpellier o de Perpignan, de Barcelona, etc.
  • Intercanvi de dossiers o casos transfronterers basats en reclamacions de consumidors catalans o francesos amb empreses o professionals catalans o francesos ( bàsicament temes derivats del sector turístic però també d’altres sectors com el comerç electrònic, etc.)

  Participació i col·laboració amb la European Association for Injury Prevention and Safety Promotion (EUROSAFE) Link extern, de la qual l’Agència Catalana del Consum és membre institucional. La visió principal d’EUROSAFE és treballar per fer d’Europa un lloc més segur.

  Col·laboració i edició de guies i tríptics de seguretat amb la Commission de securité des consommateurs de França.

  Projecte Easy To Read: estudi comparatiu fet entre l’ACC i associacions de consumidors i organismes de consum de diferents regions europees, analitzant la claredat i utilitat de l’etiquetatge de diferents productes d’aplicació domèstica i proposant mesures de millora de la normativa aplicable a la Comissió Europea.
  Informe original (en francès)


   

   

   
 2. Organismes de consum

  International Consumer Protection and Enforcement Network (ICPEN)

  L'ICPEN  Link externés una organització mundial que reuneix les autoritats de protecció de les persones consumidores de més de 40 països, la major part dels quals són membres de l'OCDE (Organització per a la Cooperació Econòmica i el Desenvolupament). L'objectiu de la xarxa ICPEN és compartir informació sobre les activitats comercials transfrontereres que puguin afectar els interessos de les persones consumidores, així com promoure la cooperació internacional mitjançant els organismes d'execució normativa. La xarxa, els membres de la qual es reuneixen dues vegades l'any, funciona sota uns principis continguts al Memorandum of Understanding Link extern.

   
 

© 2011 Agència Catalana del Consum