Accés al contingut (Alt + 1)
Accés al menú de la secció (Alt + 2)
Inici > Espai de Consumidors/es > Us informem > Salut i Alimentació
Agència Catalana del consum - www.gencat.cat

Salut i Alimentació

 

En aquest espai  posem al vostre abast diferent informació relacionada amb temes de salut i alimentació d'interès per a les persones consumidores i usuàries,
el control de la qual és competència de diferents departaments i organismes de la Generalitat de Catalunya  com són:

  • l'Agència de Salut Pública de Catalunya - ASPCAT
  • l'Agència Catalana del Consum - ACC  
  • el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural - DAAM

Destaquem:

Font d'imatge -  web Canal Salut
 

Tatuatges, pírcings i micropigmentació
La micropigmentació és un procés d'embelliment de llavis, celles, ulls, arèola mamària i camuflatge de cicatrius, cremades i altres discròmies, que al igual que els tatuatges es realitza mitjançant la introducció de pigments colorants a la pell per mitjà de puncions.
El pírcing és un procediment de decoració del cos humà amb joies que es subjecten travessant la pell, mucoses i/o altres teixits corporals.
Per protegir la salut dels usuaris d'aquests serveis i la del personal aplicador és necessari garantir que aquestes activitats es facin en les millors condicions higienicosanitàries.

Canal Salut: Pírcings / Tatuatges / Micropigmentacions Enllaç extern
Nota informativa de l'AEMPS, del 10 de juny de 2015 (riscos amb tatuatges de Henna Negra, en castellà) [pdf, Document d'Adobe Acrobat 255 Kb]

 

 

complements alimentosos
 

Complements alimentosos, fes-ne un consum responsable
Els complements alimentosos consisteixen en fonts concentrades de nutrients (vitamines, minerals, àcids grassos, etc.) o d’altres substàncies (plantes) amb un efecte nutricional o fisiològic, que tenen per finalitat complementar la dieta normal.
L'Agència de Salut Pública de Catalunya - ASPCAT ha editat un pòster informatiu amb recomanacions per fer un consum responsable dels complements alimentosos

Font d'informació - Agència de Salut Pública de Catalunya - ASPCAT Enllaç extern

 

 

Etiqueta per al peix i la fruita
 

Models d'etiqueta per al peix a doll, fresc o congelat, per a la fruita i la verdura

Peix
Consulteu quina ha de ser la informació obligatòria a la vista del consumidor
Model d'etiqueta

Fruita i verdura
Cal esmentar sempre la següent informació
Model d'etiqueta
 

 

 

Guia breu d'informació alimentària
La Generalitat de Catalunya, ha elaborat aquesta guia, en relació amb els establiments de restauració, els aliments no envasats i els envasats als llocs de venda, pel que fa a l'obligatorietat de donar informació a les persones consumidores relativa als catorze grups d’aliments que poden provocar al·lèrgies o intoleràncies, d'acord amb el Reglament (UE) 1169/2011, de 25 d’octubre, i que és d'aplicació des del 13 de desembre de 2014. Us la podeu descarregar "aquí" [pdf Document Adobe Acrobat, 376 Kb]

Cartell per als establiments i /o punts de venda - avís a les persones amb al·lèrgies o intoleràncies alimentàries:
Versió editable, per posar el vostre logotip o nom jurídic (català - castellà - anglès) [doc, Document de Microsoft Word 152 Kb]
Versió no editable (català - castellà - anglès) [pdf, Document d'Adobe Acrobat 100 Kb]

 

 

Font d'imatge -  Temporada de bolets del portal Gencat
 

Bolets
Com hem de collir i conservar els bolets? Com els podeu consumir amb seguretat? Com hem d’actuar en cas de sospita per intoxicació?
Algunes espècies són tòxiques i molt perilloses. El desconeixement i la confusió amb espècies comestibles d'aspecte semblant fan que es produeixin intoxicacions, algunes fins i tot mortals. El criteri bàsic per evitar-les és consumir únicament aquells bolets que se saben identificar sense cap mena de dubte.

Temporada de bolets (gencat.cat) Enllaç extern
Intoxicació per bolets (Canal Salut - gencat.cat) Enllaç extern

 

 

Cuidar-se és una bona inversió!  

"Cuidar-se és una bona inversió!" : 10 consells per fer salut a bon preu a partir dels 65 anys
L'Agència de Salut Pública de Catalunya, PAAS - Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l'activitat física i l'alimentació saludable, la Creu Roja, la iniciativa "Junts, aliments amb garantia" i 061 CatSalut respon, han elaborat el document "Cuidar-se és una bona inversió". Trobareu: 10 consells per fer salut a bon preu a partir dels 65 anys, Menus de tardor i hivern, Menús de primavera i estiu, Dues receptes nutritives i molt econòmiques i 12 consells per mantenir-se actius!.

El podeu descarregar "aquí" [pdf Document Adobe Acrobat, 327 Kb] Enllaç extern 

 

 

Font d'imatge -  web ASPCAT
 

Que cal saber sobre les cigarretes electròniques
Les cigarretes electròniques són aparells amb forma de cigarreta (també hi ha dispositius amb forma de cigar o pipa) que vaporitzen una barreja de nicotina, propilenglicol i altres compostos químics i s’utilitzen inhalant el vapor produït.
Tot i que la publicitat de les cigarretes electròniques suggereix que són efectives per deixar de fumar, no hi ha proves científiques sòlides de la seva eficàcia i seguretat.

Font d'informació - Canal Salut Enllaç extern

 

 

Logo taula dialeg trastorns de la conducta alimentària
 

Taula de Diàleg per a la prevenció dels Trastorns de la Conducta Alimentària
La Taula de Diàleg neix resultat de la sol·licitud  que fa l’Associació contra l’Anorèxia i la Bulímia a l’Agència Catalana del Consum (ACC) per vetllar i intervenir en aquells factors socials i de consum que impacten en la proliferació d’aquestes malalties. El principal objectiu de l'ACC és "la defensa de les persones consumidores i el primer dels drets, és la salut i la seguretat". L’ACC des de maig de 2012 impulsa i coordina la creació d’una Taula de Diàleg per a la Prevenció dels Trastorns de la Conducta Alimentària en la qual implica representants dels diferents departaments de la Generalitat de Catalunya, del sector empresarial, de fundacions privades de promoció de la salut i del món universitari.

Taula de Diàleg - web de l'ACC 
Els trastorns de la Conducta Alimentària - Canal Salut Enllaç extern
Recomanacions sobre el tractament de l’anorèxia i la bulímia nervioses als mitjans de comunicació audiovisual Enllaç extern
Anàlisi de la presència de continguts proanorèxia i probulímia a internet Enllaç extern

 

 

Logo celíacs
 

Pacte per a les persones celíaques
La Generalitat de Catalunya, en col·laboració amb l'Associació Catalana de Celíacs promou un Nou pacte de col·laboració que té per objectiu millorar la informació de l'etiquetatge dels productes alimentaris.
La malaltia celíaca és una intolerància al gluten de caràcter permanent. Les empreses que s’adheriexen al nou “Pacte per a les persones celíaques” es comprometen a etiquetar els seus productes exempts de gluten amb l'espiga barrada, símbol internacional que identifica els productes sense gluten. 

Pacte per a les persones celíaques - web de l'ACC 

 

 

Begudes energètiques
 

Begudes energètiques
Les begudes energètiques no s’han de confondre amb les begudes isotòniques o per a esportistes, dissenyades per recuperar els hidrats de carboni i/o electròlits després d’activitats amb desgast muscular intens.
És recomanable limitar el consum de cafeïna en grups de població vulnerables i evitar el consum conjunt de begudes amb alt contingut en cafeïna i alcohol. 

 

Font d'informació - web Família i Escola Enllaç extern

 

 

Menjar Sa amb menys diners
 

"Menjar sa amb menys diners" : deu consells per treure més profit dels seus euros
L'Agència de Salut Pública de Catalunya, PAAS - Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l'activitat física i l'alimentació saludable i la Creu Roja han elaborat el document "Menjar sa amb menys diners". Trobareu: 10 consells per treure més profit dels diners; maneres d'estalviar en la compra d'aliments; consells per menjar bé, bo i barat; orientacions per a la compra setmanal.

El podeu descarregar "aquí" [pdf Document Adobe Acrobat, 282 Kb]

 

 

Font imatge - web de l'ACSA: "Prou malbarar aliments"
 

Malbaratament d'aliments
El malbaratament alimentari és constituït per tots aquells aliments que es desaprofiten, tot i tenir encara valor com a recurs nutritiu per a les persones.
Es refereix tant a totes aquelles restes de menjar cuinat que llencem com al que es fa malbé o caduca a la nevera o al rebost i no hem pogut consumir.
Quan desaprofiteu menjar malbarateu els vostres diners, ja que cap aliment pot ser considerat un residu.

Quan desaprofites menjar malbarates els teus diners - web de l'ACC 
Som gent de profit (Departament de Territori i Sostenibilitat, Ajuntament de Barcelona i Àrea Metropolitana de Barcelona ) Enllaç extern

 

 

El que cal saber del peix
 

El que cal saber del peix. Consells per a una alimentació saludable
Per les seves propietats, el peix és un element bàsic en una alimentació sana com és la dieta mediterrània. Incloure productes de mar en l'alimentació setmanal és una recomanació sana i saborosa.
Aquest document ha estat elaborat per l'Agència de Salut Pública de Catalunya, PAAS - Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l'activitat física i l'alimentació saludable i el GMP - Gremi de Consignataris del Mercat Central del Peix i Marisc Fresc i Congelat de Barcelona i Província. Hi trobareu consells per al consum de peix

El podeu descarregar "aquí" [pdf Document Adobe Acrobat, 448 Kb]

 

 

Font imatge - web del DAAM (Distintius d'origen i qualitat agroalimentària)
 

Distintius d'origen i qualitat agroalimentària
En aquest apartat trobareu informació relacionada amb els diversos distintius d'origen i qualitat agroalimentària:

Denominacions d'origen protegides; indicacions geogràfiques protegides; marca de qualitat agroalimentària; denominacions d'origen de vins; especialitats tradicionals garantides; indicacions geogràfiques de begudes.

Font d'informació - web del DAAM Enllaç extern 

 

 

 

 

 

© 2011 Agència Catalana del Consum