Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Si no veieu correctament aquest butlletí, cliqueu aquí
#029
Consum notícies
Butlletí

2a etapa

13 de juliol de 2010
ISSN 2013-889X | butlletins anteriors

Recorda:
No compris de manera impulsiva


 • Escola del Consum
 • Bloc de consum
 • Campanya informativa sobre el comerç electrònic

  Màster Europeu en Consum

  21è curs d'assistents tècnics en consum

  Exposició 'Consum IN'

  Pren el control de la teva economia
 

:: Editorial

Les rebaixes i la pujada de l’IVA

Molts consumidors, sobretot en la relació amb les grans empreses de serveis, tenim una sensació d'indefensió davant de determinades pràctiques empresarials que poden vulnerar els nostres drets. En molts casos és així, però no sempre el causant de determinada conducta és l'empresa, sinó que de vegades aquesta pràctica ve obligada per una resolució d'alguna administració i, per tant, només s'està fent allò que algun govern ha estipulat. Tenim exemples clars, com ara les cartes que les empreses de subministrament elèctric van enviar als consumidors explicant el procés de liberalització elèctrica, impossibles de comprendre si no eres un expert en la matèria, però que seguien fil per randa el que determinava el BOE que s'havia d'explicar als consumidors.

Últimament hem tingut un altre exemple molt clar amb la brillant idea de fer coincidir l'inici del període de les rebaixes amb la pujada de l'IVA, del 16 al 18% i del 7 al 8%. Si algú volia emmascarar aquesta pujada, va pensar molt bé a fer coincidir les dues dates, però potser no va preveure que la majoria dels serveis que tots paguem (oci, restauració, subministraments, etc.) i bona part del productes (alimentació, mobiliari, etc.) no utilitzen els períodes de rebaixes per oferir descomptes. Per tant, el consumidor ha notat i notarà clarament la pujada impositiva. Però segurament, el que més ha indignat els consumidors, i amb raó, és que en el cas dels serveis de tracte continuat, com ara la telefonia, l'aigua o la llum, el consum efectuat durant els mesos de maig i juny, que s'ha facturat amb data de juliol, ja ha arribat amb l'IVA més alt. Una mesura legal, però clarament injusta, i amb fàcil solució per part del Govern espanyol, que només hauria d’haver incorporat una facturació extraordinària amb data 30 de juny per evitar carregar amb excés la factura de les famílies en aquests moments de dificultat econòmica. No valoraré aquí si la pujada de l’IVA, en aquests moments, és la millor mesura per ajudar a sortir de la crisi, però el que sí que és ben clar és que es podria haver fet de forma més justa.

Jordi Anguera
Director

:: Actualitat

Sota el lema "Compreu per Internet? Coneixeu-ne les regles!", l'Agència Catalana del Consum inicia aquest mes de juliol una nova campanya d'informació a les persones consumidores sobre el comerç electrònic. L'objectiu de la campanya és donar a conèixer als ciutadans i ciutadanes els seus drets i deures en relació amb la compra de productes o la contractació de serveis per Internet. Aquesta no és la primera vegada que l'ACC duu a terme aquest tipus de campanyes. Ja el 2009 va fer un seguit d'inspeccions a empreses que es dediquen a oferir serveis turístics a través de la xarxa.


Signatura del conveni a Sant Cugat.

El director de l'ACC i l'alcalde de Sant Cugat del Vallès, Lluis Recoder, han signat el conveni de col·laboració pel qual la ciutat esdevè seu de la Junta Arbitral de Consum de Catalunya. L'objectiu és avançar en la implantació al territori de l'arbitratge de consum i donar a conèixer aquest mecanisme de resolució de conflictes de consum, voluntari i gratuït tant per als ciutadans com per a les empreses. Amb aquest acord, els habitants de Sant Cugat del Vallès no hauran de desplaçar-se fora del municipi quan hagin de resoldre conflictes de consum a través de l'arbitratge.


imatge de la reunió
Consum IN a Diagonal Mar

L'Agència Catalana del Consum (ACC) convida a reflexionar sobre els drets i, especialment, sobre els deures dels consumidors i vol divulgar una nova i més responsable manera d'entendre el consum basada en: informar-se, triar, complir i reclamar quan calgui. Amb aquest objectiu, l'ACC ha organitzat l'exposició “Consum IN-La nostra força”, oberta fins al proper 18 de juliol al centre comercial “Diagonal Mar” de Barcelona. La mostra torna a Barcelona, després d'haver-se instal·lat a Tarragona i Lleida i d'haver rebut la visita de més de 100.000 persones.


El 2 de juliol la Xarxa Nepim (Network for the Promotion of Sustainable Consumption in the European Regions) va celebrar l'Assemblea General a Brussel·les. L'Agència Catalana del Consum, a més a més de promotora de la seva creació, hi participa com a membre del Consell d'Administració. Juntament amb les altres 12 regions europees participants, treballen en tres projectes sobre temes relacionats amb la seguretat de les persones consumidores i sobre qüestions mediambientals.:: Destaquem

L'European Master in Consumer Affairs (EMCA) és un programa integral que consisteix en l'estudi de les diferents pràctiques empresarials realitzades pels departaments de Màrqueting, Vendes, Legal, Qualitat i Atenció al Client, així com l'estudi del reglament de la Normativa de Consum i Protecció del Consumidor.

A més, els estudiants tenen la possibilitat d'escollir entre cinc especialitats: Qualitat i Seguretat de Productes, impartida a Barcelona; Seguretat Alimentària, a Montpellier; Vendes a distància, a Brunel; Turisme i Serveis, a Bologna; o Informació al Consumidor, a Timisoara. El programa EMCA inclou també la realització de pràctiques en una empresa de l'àmbit que l'estudiant esculli.

Imatge Agència Catalana del Consum www.consum.cat

D'acord amb l'article 5 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades personals han estat recollides, incorporades i tractades en un fitxer automatitzat, la finalitat del qual és trametre la publicació que el/la ciutadà/ana ha requerit. L'òrgan responsable del fitxer és la Direcció General d'Atenció Ciutadana i l'adreça on la persona interessada pot exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició és Via Laietana, 14, 3r, 08003 Barcelona.

©Agència Catalana del Consum
alta :: baixa :: contacte :: butlletins anteriors ::