Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Si no veieu correctament aquest butlletí, cliqueu aquí
#032
Consum notícies
Butlletí

2a etapa

14 de setembre de 2010
ISSN 2013-889X | butlletins anteriors

Recorda:
Les empreses i els establiments dedicats a la venda de productes o a la prestació de serveis a Catalunya han de poder atendre els consumidors i consumidores en les dues llengües oficials


  • Escola del Consum
  • Bloc de consum
  • Campanya informativa sobre el comerç electrònic

    21è curs d'assistents tècnics en consum

    Exposició 'Consum IN'

    Pren el control de la teva economia
 

:: Editorial

40.000 famílies embargades

La setmana passada varem tenir coneixement d'una iniciativa molt lloable per intentar modificar la Llei hipotecària actual, mitjançant una ILP (Iniciativa Legislativa Popular), impulsada per les associacions de consumidors ADICAE i UCC. L'objectiu d'aquesta proposta és garantir que, com passa a molts països, quan ens concedeixin un préstec hipotecari, el que realment hipotequem sigui l'habitatge que estem comprant i no tots els nostres béns i ingressos actuals i futurs. La situació actual és una clara concessió al sector bancari, que d'aquesta manera es protegeix de possibles baixades del preu de l'habitatge. En el context que estem vivint de crisi econòmica i amb la taxa d'atur disparada aquest fet ha provocat que més de 40.000 famílies catalanes hagin perdut casa seva i que, a més, el deute els persegueixi durant molt temps.

La majoria d'aquestes llars eren habitatges habituals i no segones residències, per la qual cosa estem empenyent aquestes famílies a l'exclusió social i la pobresa. Si l'entitat financera es vol cobrir del risc d'impagament té d'altres fórmules com, per exemple, concedir el préstec només per un percentatge del valor de taxació. Malauradament tots sabem que aquesta pràctica, recomanada pels supervisors bancaris, no s'ha seguit durant els anys de bonança econòmica i liquiditat abundant. Potser que els excessos els paguin també els que van arriscar més i no només la part més feble, oi?

Jordi Anguera
Director

:: Actualitat

Segons el balanç de l'activitat de l'Agència Catalana del Consum, durant la primera meitat de l'any 2010 la Junta Arbitral de Consum de Catalunya (JACC) ha tornat a registrar un augment en les mediacions i en els arbitratges de consum, seguint la línia ascendent marcada al llarg de l'exercici 2009. Així, s'han resolt 1.615 casos per acord de mediació i s'han dictat 870 laudes. Pel que fa als sectors que més conflictes de consum han generat, la telefonia (fixa i mòbil), Internet i l'electricitat també continuen en les primeres posicions.


IMATGE
Tallers a l'ECC.

L'Escola del Consum de Catalunya ha tancat el curs 2009-2010 amb una xifra rècord de visites des que va començar a funcionar l'any 2003. Durant el 2009 van passar 16.687 alumnes pels seus tallers. D'aquests, 10.632 corresponen a estudiants de Barcelona i la seva àrea metropolitana i els 6.055 restants a la resta del territori català. La seu itinerant de l'ECC ha visitat enguany poblacions de 10 comarques catalanes amb l'objectiu d'afavorir la presència de l'educació del consum dins de l'àmbit educatiu català.


IMATGE
Exposició Consum IN

Aquesta exposició, organitzada per l'Agència Catalana del Consum i que romandrà oberta fins al 2 d'octubre al Centre Comercial Espai Gironès de Salt, convida els ciutadans i ciutadanes a reflexionar sobre els seus drets i, especialment, sobre els seus deures com a persones consumidores. L'ACC vol divulgar una nova, i més responsable, manera d'entendre el consum, que consisteix en informar-se, triar, complir i reclamar quan cal. La mostra s'adreça a tots els públics amb l'objectiu que prenguin consciència sobre els seus propis actes de consum i els facin de manera crítica i responsable.


Les barreres de comunicació encara impedeixen que els consumidors amb discapacitats sensorials (concretament visuals) puguin tenir les mateixes garanties que la resta de ciutadans. Per tal de corregir aquesta situació de desigualtat, discriminació i desequilibri en les seves relacions de consum, la nova Llei del Codi de Consum de Catalunya contempla aspectes com la informació o l'etiquetatge accessible i es refereix al braille com a instrument de comunicació accessible, entre d'altres.:: Destaquem

Vídeo sobre els drets lingüístics dels consumidors catalans

Per reproduir correctament aquest contingut és necessari instal·lar el programari Adobe Flash Player. Si us plau, baixeu-vos l'última versió, només us requerirà uns instants.

Imatge Agència Catalana del Consum www.consum.cat

D'acord amb l'article 5 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades personals han estat recollides, incorporades i tractades en un fitxer automatitzat, la finalitat del qual és trametre la publicació que el/la ciutadà/ana ha requerit. L'òrgan responsable del fitxer és la Direcció General d'Atenció Ciutadana i l'adreça on la persona interessada pot exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició és Via Laietana, 14, 3r, 08003 Barcelona.

©Agència Catalana del Consum
alta :: baixa :: contacte :: butlletins anteriors ::