Si no veieu bé el Consum Notícies, cliqueu aquí

Consum Notícies, Butlletí de l'Agència Catalana del Consum

Butlletí de l'Agència Catalana del Consum

2a Etapa

Número 16, 15 de gener de 2010

Editorial

Propòsits pel 2010

Encetem l'últim any de la legislatura amb molta feina feta però molta per fer. L'escenari econòmic apunta a un any difícil, sobretot per les famílies, i des de l'Agència Catalana del Consum no podem ser aliens a aquesta realitat. Per això ens proposem reforçar els missatges als ciutadans sobre els drets que tenim com a consumidors, sobre com exercir-los i com fer un consum més responsable. Al mateix temps volem treballar conjuntament amb les associacions de consumidors, amb els representants empresarials i amb els altres organismes públics de consum per tal de sumar esforços i ser més a prop dels ciutadans en els moments en que tenen dificultats. Seguirem potenciant la formació i l'educació a través de l'Escola del Consum i desenvoluparem el Pla de foment de l'arbitratge per aconseguir un nivell més alt d'adhesió a l'arbitratge de les empreses i un major coneixement per part dels ciutadans. Tot això sense oblidar les campanyes de control i inspecció per tal de garantir un mercat disciplinat i transparent en benefici dels consumidors, però també per evitar una competència deslleial per part de les empreses que no respecten les normes.

 

Comprar en època de rebaixes

De cara a la campanya de rebaixes d’hivern, que va començar el passat 7 de gener i finalitza el 6 de març, l'Agència Catalana del Consum recomana seguir alguns consells com ara elaborar previament una llista dels productes que es necessiten, comparar els preus o examinar bé els productes per a comprovar que tinguin la mateixa qualitat i garantia. A més recorda que fer rebaixes és una decisió de cada comerciant, el qual també en decideix la durada que pot oscil·lar entre una setmana com a mínim i dos mesos com a màxim.

Obertes convocatòries de subvencions per a les Organitzacions de Consumidors i Usuaris i per a les Oficines Comarcals d’Informació al Consumidor

L’11 de gener s’han publicat les convocatòries de subvencions que concedeix anualment l’Agència Catalana del Consum per a les Organitzacions de Consumidors i Usuaris i per Oficines Comarcals d’Informació al Consumidor. Les sol·licituds poden presentar-se fins al 10 de febrer. L’ACC destina enguany 620.600 euros per donar suport a les Associacions de consumidors que duguin a terme actuacions d’informació i defensa de les persones consumidores i usuàries a través de cinc línies d’ajut:
• Atenció a les persones consumidores i usuàries.
• Actuacions d’informació i formació a les persones consumidores i usuàries.
• Foment de la resolució de conflictes, assessorament jurídic i endegament d’accions per a la defensa de les persones consumidores i usuàries.
• Potenciació del teixit associatiu, així com actuacions conjuntes i processos de fusió d'entitats adreçades a la protecció i defensa de les persones consumidores i usuàries.
• Adaptació de la infraestructura i implantació de noves tecnologies a les organitzacions i associacions de consumidors i usuaris.

Recomanacions sobre transport aeri

L’ACC recorda a les persones que viatgen en avió algunes recomanacions a tenir en compte, així com els drets que tenen en cas de retards o cancel·lacions. Fins i tot en el cas de cancel·lacions per circumstàncies extraordinàries (com poden ser-ho determinades condicions meteorològiques que impedeixen la realització del vol), en què no correspon una compensació econòmica, la companyia ens ha d’oferir assistència (menjar i beguda suficient i, si cal, allotjament).

Informe d'Eurosafe

Eurosafe acaba de presentar l'informe sobre lesions degudes a accidents i violència (“Injuries in the European Union") durant el període 2005-2007 amb dades de 13 estats membres de la UE. Segons l'informe més del 90% dels riscos derivats de productes de consum perillosos estan relacionats amb accidentes i lesions. L'ACC, com a membre d’Eurosafe, té la voluntat de protegir els col·lectius més febles (infants, adolescents i gent gran) alhora que impulsa la seguretat dels productes adreçats a les persones consumidores.

Destaquem

 

La Televisió Digital Terrestre (TDT)

El Govern de la Generalitat està treballant des de fa dos anys en el procés de l’encesa de la totalitat dels canals disponibles de la televisió digital terrestre (TDT) a totes les comarques del país. A partir del 12 de gener de 2010 comença la segona fase de l’apagada analògica, que inclou ja la major part de comarques catalanes i la finalització d’aquest procés es preveu per al proper 3 d’abril, en què es produirà l’apagada al Barcelonès i àrea metropolitana i també a diverses comarques pirinenques. Davant la imminència, doncs, de l’apagada analògica, cal reiterar la conveniència que totes les llars es vagin adaptant al més aviat possible a la TDT. La informació actualitzada sobre el procés d’apagades analògiques, així com sobre qualsevol qüestió relacionada amb la TDT (cobertura, empreses Agent TDT, oferta televisiva al territori...) és consultable al web www.tdt.cat o al telèfon 012.

 


Pren el control de la teva economia

Programa per a la gestió

del pressupost familiar


Butlletins de la Generalitat de Catalunya

Agència Catalana del Consum

La Generalitat de Catalunya es compromet a utilitzar les vostres dades només per a la prestació del servei i a no divulgar-les a tercers. Un cop subscrits podeu accedir al vostre compte personal per a cancel·lar la subscripció o modificar-ne les dades en qualsevol moment.

 

 
 
©2009 Agència Catalana del Consum
Alta | Baixa | Contacte | Butlletins anteriors