Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Si no veieu correctament aquest butlletí, cliqueu aquí
#034
Consum notícies
Butlletí

2a etapa

5 de novembre de 2010
ISSN 2013-889X | butlletins anteriors

Recorda:
El consum de proximitat també és un consum responsable.


  • Escola del Consum
  • Bloc de consum
  • Codi de Consum de Catalunya

    Test d'autoavaluació d'empreses

    Campanya informativa sobre el comerç electrònic

    Pren el control de la teva economia

 

:: Editorial

Coneixem bé els nostres drets?

Una de les funcions de l'Agència Catalana del Consum és donar a conèixer i difondre els drets i deures dels consumidors arreu de Catalunya. Aquesta és una tasca sovint poc coneguda i que requereix d'un esforç molt important de recursos per apropar aquest coneixement a la ciutadania. Tenim clar que posant anuncis als diaris no assolirem aquest objectiu i que hem d'apropar-nos als ciutadans d'altres maneres per poder captar la seva atenció i explicar-los de forma entenedora quins són els seus principals drets i com els poden fer valer. És per això que en aquests darrers dos anys hem tingut dues exposicions itinerants que han fet milers de quilòmetres apropant-se als ciutadans de les diverses ciutats catalanes. La primera exposició "Amb tu, segur", sobre com consumir productes segurs, ha visitat Barcelona, Lloret de Mar, Badalona, Cornellà, Terrassa, la Bisbal, Mollet, l'Hospitalet, Tàrrega, Vilafranca, Reus, Igualada i Mataró, mentre que la segona exposició "Consum In – La nostra força", sobre els drets i deures que tenim com a consumidors, ha visitat diversos centres comercials de Barcelona, Tarragona, Lleida, Salt i Tortosa.

Totes dues exposicions han gaudit de molt bona acollida per part dels ciutadans i han suposat una acció més en aquest objectiu que s'ha fixat l’ACC d'incrementar el nivell de coneixement dels drets des consumidors a Catalunya.

Jordi Anguera
Director

:: Actualitat

IMATGE
Presentació del Codi de Consum a Barcelona.

L'ACC ha posat en marxa un Pla de Difusió i Formació i sobre el nou Codi de consum de Catalunya per donar a conèixer les novetats legislatives que aquesta norma representa. Durant el mes d’octubre s'han realitzat a diferents punts del territori sessions adreçades als professionals de les administracions públiques i d’organitzacions de persones consumidores. En aquestes sessions es tracten els aspectes més rellevants del Codi, com ara l'objectiu de la norma, els canvis més importants que incorpora i el pla d'acció que se'n deriva. En paraules de Jordi Anguera, "totes les persones que treballem en el món del consum hem de conèixer a fons aquesta nova Llei i el que representa atès que serà el marc legal bàsic de la nostra feina diària". Durant el mes de novembre es programaran sessions adreçades als representants del món empresarial i comerciants, així com una presentació el dia 9 a Brussel·les de les novetats que incorpora el Codi de Consum respecte de les directives de la UE.


L'Agència Catalana del Consum ha convocat la 6a edició del concurs escolar sobre consum responsable “Consumòpolis”. Sota el lema "Tu pots triar, saps quant costa el què consumeixes?" es pretén fomentar la participació dels centres educatius, a través del professorat i de l'alumnat, en activitats relacionades amb l'educació del consumidor, per així sensibilitzar els escolars de la importància que té realitzar els actes de consum de forma conscient, crítica, solidària i responsable. Per participar, s'han de formar equips de cinc alumnes coordinats i representats per un professor o professora del seu centre educatiu. El període d'inscripció dels equips finalitza el proper 29 de novembre de 2010.


IMATGE
Imatge d'un taller de l'ECC.

Falset és, des del 25 d'octubre i fins al 5 de novembre de 2010, la seu itinerant de l'Escola del Consum de Catalunya (ECC). L'Escola, un servei de l'Agència Catalana del Consum que té per objectiu divulgar els drets i els deures dels consumidors al món educatiu, ofereix els seus tallers sobre educació del consum a més de 400 alumnes d'educació primària i secundària de la comarca. Durant aquest curs escolar, la seu itinerant de l'ECC visitarà també d'altres comarques com ara el Pla d'Urgell, el Pallars Jussà, l'Alt Urgell, l'Alt Penedès o el Baix Penedès.


En un informe recent, el Parlament Europeu destaca la necessitat de superar les barreres existents en el comerç electrònic transfronterer. L'Eurocambra subratlla la importància d'acabar amb la discriminació dels consumidors basada en la nacionalitat o el lloc de residència, o de solucionar els problemes que puguin sorgir entre el comprador y el venedor quan no estan sotmesos a la mateixa regulació. A més, cal reforçar la confiança dels consumidors quan compren en línia, tot millorant la seguretat i la protecció de dades personals, així com incentivar els empresaris a comercialitzar els seus productes a Internet. La proposta de resolució es pot consultar aquí.:: Destaquem

Vídeo sobre la prevenció de residus

A Catalunya, cada setmana es distribueixen prop de 45 milions de bosses de plàstic. Fem ús d'una bossa de plàstic per un temps no superior als 15 minuts de mitjana, en canvi, aquesta mateixa bossa trigarà aproximadament 500 anys en descomposar-se... Fa temps botigues y empreses apliquen mesures per a reduir-ne el consum.

Per reproduir correctament aquest contingut és necessari instal·lar el programari Adobe Flash Player. Si us plau, baixeu-vos l'última versió, només us requerirà uns instants.

Imatge Agència Catalana del Consum www.consum.cat

D'acord amb l'article 5 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades personals han estat recollides, incorporades i tractades en un fitxer automatitzat, la finalitat del qual és trametre la publicació que el/la ciutadà/ana ha requerit. L'òrgan responsable del fitxer és la Direcció General d'Atenció Ciutadana i l'adreça on la persona interessada pot exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició és Via Laietana, 14, 3r, 08003 Barcelona.

©Agència Catalana del Consum
alta :: baixa :: contacte :: butlletins anteriors ::