Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Si no veieu correctament aquest butlletí, cliqueu aquí
#035
Consum notícies
Butlletí

2a etapa

25 de novembre de 2010
ISSN 2013-889X | butlletins anteriors

Recorda:
Les associacions de consumidors són organitzacions sense afany de lucre encaminades a defensar els interessos dels consumidors


  • Escola del Consum
  • Bloc de consum
  • Codi de Consum de Catalunya

    Test d'autoavaluació d'empreses

    Campanya informativa sobre el comerç electrònic

    Pren el control de la teva economia

 

:: Editorial

El Codi de Consum i el Tribunal Constitucional

Com els lectors d'aquest butlletí ja coneixeu, el nou Codi de Consum aprovat pel Parlament de Catalunya el passat 30 de juny ha estat objecte de dos recursos d'inconstitucionalitat, presentats pel Partit Popular i per la Defensora del Pueblo. Com a impulsora d'aquesta Llei, l'Agència Catalana del Consum està analitzant aquests dos recursos per a presentar les corresponents al·legacions en defensa d'aquest marc normatiu tan necessari a Catalunya. Han passat quasi vint anys des que el Parlament de Catalunya va aprovar les lleis bàsiques que protegeixen els consumidors a Catalunya, i s'han produït molts canvis, sobretot pel que fa a com consumim.

Ambdós recursos, però, el que busquen no és qüestionar el marc normatiu de protecció dels consumidors, sinó el foment de l’ús del català en l'àmbit econòmic i empresarial del nou Codi de Consum que estableix, per exemple, l'obligació dels empresaris i dels comerciants “d'atendre en qualsevol de les dues llengües oficials” a Catalunya. Aquesta frase, que no recull res més que el que estableix el nostre marc normatiu (a Catalunya hi ha dues llengües oficials), sembla que hi ha gent a qui no agrada, tot i que després, per no quedar malament, es diu que no es va en contra del català sinó que es vol fomentar el bilingüisme. I aquí és on em pregunto: si es fa el discurs del bilingüisme, perquè es qüestiona que els empresaris hagin d'atendre en qualsevol de les due llengües? On és el problema? El problema el destapa la mateixa Defensora del Pueblo que -quan se li pregunta per les més de 500 normes que obliguen a fer sevir el castellà sobretot en l’etiquetatge de productes- diu que “no es una cuestión de lengua sino de información al consumidor”. És a dir, quan s’imposa el castellà (també amb multes) no hi ha cap problema ni polèmica perquè és una qüestió d’informar bé el consumidor, però quan es vol fer amb el català estem imposant i coaccionant la llibertat d’empresa. Potser que s’aixequin la màscara i ens diguin obertament que el veritable problema és que el català també sigui oficial a Catalunya.

Jordi Anguera
Director

:: Actualitat

IMATGE
Presentació de la nova Llei del Codi de consum a Brussel·les.

El director de l’ACC, Jordi Anguera, va presentar el dia 9 de novembre a Brussel·les, les principals novetats que la nova llei del Codi de Consum de Catalunya aporta respecte de la legislació europea. L'acte, adreçat a alts funcionaris de la UE i dels estats membres, així com a organitzacions de consumidors i d’empresaris d’àmbit europeu, va tenir lloc a l’Espai Catalunya Europa de la Delegació de la Generalitat de Catalunya a Brussel·les. El Codi de Consum, que va entrar en vigor el 23 d’agost, legisla aspectes que cap altra norma europea no ha incorporat en els seus ordenaments jurídics. D’aquesta manera, Catalunya es converteix en pionera i en referent per a d’altres països en matèria de consum.


L'Agència Catalana del Consum ha sancionat la productora de concursos de televisió, Portal Mix SL, per cometre diverses infraccions en matèria de consum. Les multes, dues greus i una lleu, ascendeixen a 14.500€. A més, es dóna "l'accessòria de publicitat" a la sanció i la companyia haurà de retornar 308,37€ a un dels usuaris afectats. Jordi Anguera, ha destacat que "incorporem a la sanció el retorn d'imports cobrats indegudament, i alhora, fem més eficaç la tasca de l'Agència per tal de corregir els comportaments incorrectes de les empreses i evitar que aquestes pràctiques es tornin a repetir”.


IMATGE
Primeres vistes arbitrals a Sant Cugat del Vallès.

La Junta Arbitral de Consum de Catalunya (JACC) va celebrar el dia 3 de novembre les primeres vistes arbitrals en matèria de consum a Sant Cugat del Vallès. En aquesta sessió es van resoldre sis reclamacions de consumidors de la comarca contra les empreses de telefonia Orange i Movistar. Així, es guanya en proximitat ja que els consumidors i empresaris de la ciutat no hauran de desplaçar-se per a realitzar arbitratges. La celebració de vistes en aquesta localitat és possible gràcies a la signatura del conveni de col·laboració entre l'Ajuntament i l'ACC.

Del 2 al 5 de novembre l'Agència Catalana del Consum va rebre la visita d'una delegació de l'Office de la protection du consommateur (OPC) del Govern del Québec. En representació de l'organisme, hi van assistir el seu president, Louis Borgeat; el secretari general, Gilles Angers i el director de l'Oficina del Québec a Barcelona, Claude Fleury. Durant l'estada van visitar la seu de l’ACC, l’Escola del Consum de Catalunya (ECC) i la Junta Arbitral de Consum de Catalunya (JACC). D'altra banda, es van trobar amb representants d'associacions de consumidors.:: Destaquem

Vídeo sobre les associacions de consumidors

Per reproduir correctament aquest contingut és necessari instal·lar el programari Adobe Flash Player. Si us plau, baixeu-vos l'última versió, només us requerirà uns instants.

Imatge Agència Catalana del Consum www.consum.cat

D'acord amb l'article 5 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades personals han estat recollides, incorporades i tractades en un fitxer automatitzat, la finalitat del qual és trametre la publicació que el/la ciutadà/ana ha requerit. L'òrgan responsable del fitxer és la Direcció General d'Atenció Ciutadana i l'adreça on la persona interessada pot exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició és Via Laietana, 14, 3r, 08003 Barcelona.

©Agència Catalana del Consum
alta :: baixa :: contacte :: butlletins anteriors ::