Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Si no veieu correctament aquest butlletí, cliqueu aquí
#124
Consum notícies
Butlletí de l'Agència Catalana del Consum

2a etapa

4 de novembre de 2014
ISSN 2013-889X | butlletins anteriors

Les empreses han de garantir que tingueu constància, per escrit o en suport durador, de la presentació de queixes i reclamacions

Sumari
 • Consum a les xarxes socials

  Pren el control de la teva economia

  Taula de diàleg per a la prevenció dels transtorns de la conducta alimentària

  Salut i alimentació

  Autoavaluació d'empreses

  Empreses adherides a l'arbitratge de consum

  Codi de Consum de Catalunya
 • Càpsules de consum
 

:: Actualitat

Premis Alfons Ortuño

El 3 de novembre, la vicepresidenta del govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, va lliurar els Premis Alfons Ortuño d'innovació i bones pràctiques a les administracions públiques catalanes.

L'Agència Catalana del Consum va presentar el "Sistema d'Informació de Consum" (SIC) a l'àmbit d'organització i recursos humans amb el qual va aconseguir un accèssit, guardó que va ser recollit pel director, Alfons Conesa.

El SIC amb la seva la seva gestió electrònica dels expedients permet una simplificació dels tràmits i, per tant, una reducció del cost, permetent fer més per menys.


imatge de la signatura de l'acord entre ACC i Autocontrol

El 30 d'octubre, el director de l’Agència Catalana del Consum (ACC), Alfons Conesa, i la presidenta de l’Asociación para la Autorregulación de la Comunicación Comercial (AUTOCONTROL), Almudena Román, van signar un conveni en matèria d’activitat publicitària.

L’acord estableix un marc de cooperació entre l’ACC i AUTOCONTROL que faciliti l’autoregulació publicitària com a via, complementària a l’administrativa i la judicial, per dur a terme un control eficaç dels missatges publicitaris, i reforci la defensa dels drets dels consumidors.


Jornada publicitat del joc en linia i els menors d'edat

Aquesta jornada, organitzada pel Fòrum d'entitats de les persones usuàries de l'audiovisual del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, tenia com a objectiu reflexionar sobre la regulació de la publicitat dels jocs d'atzar en línia i establir un debat sobre la influència que la publicitat té sobre les actituds i els comportaments de les persones, especialment sobre els adolescents.


imatge de la signatura de l'acord entre ACC i Autocontrol

El Consell Executiu ha iniciat el procés per regular l’economia col·laborativa a Catalunya. En aquest primer pas, que dóna compliment a la Resolució 776/X del Parlament de Catalunya, el Govern ha establert els criteris que se seguiran en l’ordenació d’aquest sector i ha encarregat al Departament d’Empresa i Ocupació i al Departament de Territori i Sostenibilitat, a través de la Secretaria d’Empresa i Competitivitat i de la Secretaria d’Infraestructures i Mobilitat respectivament, que elaborin una proposta de regulació d’aquesta activitat.

El Govern vol garantir que aquestes noves pràctiques respecten la lliure competència i els drets dels consumidors, i pretén evitar que es produeixin situacions de precarietat laboral encoberta, frau fiscal, economia submergida o d’afectació sobre la salut, el descans o la convivència en les zones on es duen a terme.


imatge de la signatura de l'acord entre ACC i Autocontrol

Des del 26 d'octubre tots els ciutadans, visquin o no en un edifici amb antena col·lectiva, han de sintonitzar els televisors a través del menú del comandament, per tal de perdre l'oferta televisiva.

Des de l'Agència Catalana del Consum us oferim unes recomanacions per tal que si us cal contractar algun canvi o modificació a l'antena, ho feu amb garanties i eviteu problemes. I no oblideu consultar el pla d'ajudes per compensar els costos derivats de l'adaptació dels edificis afectats.


pobresa energètica

La Generalitat de Catalunya "demanarà l’aixecament de la suspensió" del decret de pobresa energètica, efectiva des que ahir el Tribunal Constitucional admetés a tràmit el recurs presentat pel govern espanyol. El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ho va confirmar durant una roda de premsa en què va mostrar la seva “consternació i incomprensió” per haver constatat que a l’executiu estatal “li preocupa més la unitat de mercat que ajudar a la gent que no pot pagar ni llum ni gas”.

Puig va recordar que s’està negociant amb el sector energètic, en el marc de la taula de la pobresa, per crear un fons que ajudi les famílies afectades a reduir els seus deutes amb les subministradores. I també va declarar: “en paral·lel també demanem que es pugui incloure en els pressupostos generals de l’Estat que en aquests casos pugui existir una exempció extraordinària de l’Impost sobre el Valor Afegit”.


L'empresa KTM ha enviat una carta certificada als clients-propietaris de la motocicleta model 690 Enduro R i 690 SMC R (2014) per tal de reparar, de manera gratuïta els perns de fixació del pedal del fre i el reposapeus.

I s'ha retirat del mercat els llums murals marca BEABA, models morada i gris topo amb codi de barres: 3384349302238 / 3384349302245 ja que la distància insuficient entre el micro i el recobriment de la llum podria, en determinades circumstàncies i condicions, provocar una descàrrega elèctrica.


:: Destaquem

Ens van regalar un cofre regal on podies triar diverses activitats per fer. La vigència del regal era fins al 31-3-2015. Vam decidir anar a l'spa d’un hotel. Un cop allà, ens van dir que ells no oferien ja aquest servei i que havien trencat les relacions amb l’empresa que oferia aquests paquets de regals. Al demanar un full de reclamació no ens el van voler donar, al·legant que no érem clients. Podem posar una reclamació pels dos fets?

En primer lloc, l’establiment us hauria d’haver donat un full de reclamació, ja que no cal ser client per tal de poder reclamar (per exemple, com en aquest cas, el fet que no us vulguin atendre, ja pot ser susceptible de reclamació).

En segon lloc, com a consumidors teniu un producte/servei que heu de poder gaudir d’acord amb les condicions establertes, dins la seva vigència, amb plenes garanties, amb independència que les empreses trenquin relacions. Les condicions els obliguen i la informació i la publicitat són sempre vinculants.

Per tant, sí, podeu posar una reclamació pels dos fets.

Imatge Agència Catalana del Consum www.consum.cat

D'acord amb l'article 5 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades personals han estat recollides, incorporades i tractades en un fitxer automatitzat, la finalitat del qual és trametre la publicació que el/la ciutadà/ana ha requerit. L'òrgan responsable del fitxer és la Direcció General d'Atenció Ciutadana i Difusió i l'adreça on la persona interessada pot exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició és Via Laietana, 14, 3r, 08003 Barcelona.

©Agència Catalana del Consum
alta :: baixa :: contacte :: butlletins anteriors ::