Accés al contingut (Alt + 1)
Accés al menú de la secció (Alt + 2)
Agència Catalana del consum - www.gencat.cat

Avisos

Consells per evitar el "phishing" o "pesca" de dades confidencials per Internet
Data: 25/08/2015

Phishing

 
L'Agència Catalana del Consum recorda que el phishing és una pràctica fraudulenta a Internet, mitjançant la qual s'utilitza il·lícitament un duplicat fals d'una pàgina web amb voluntat d'enganyar (aparença simulada d'una entitat bancària o financera) per aconseguir, fraudulentament, les dades personals i confidencials de la persona destinatària del correu electrònic trampa (contrasenyes i claus bancàries (PIN), números de compte i de targetes de crèdit, dates de caducitat...) amb falsos pretextos (verificar les dades, actualitzar el sistema, reactivar el compte, problemes de caràcter tècnic...) i fer-ne ús.
Una altra modalitat de phishing són les ofertes falses de treball on una empresa fraudulenta us comunica la intenció fictícia de contractar personal laboral de confiança (lloc de comandament o similar, amb uns ingressos alts i ràpids dins d'un horari flexible i des de casa) amb la intenció d'apropiar-se de les vostres dades bancàries per a finalitats fraudulentes. Vigileu si esteu cercant treball en els portals d'Internet perquè, aleshores, podeu rebre correus personalitzats amb la mateixa intenció fraudulenta.
Per tant si rebeu aquest correu electrònic:
    ·No l'obriu i elimineu-lo directament.
    ·Desconfieu encara que imiti el logotip, les senyes d'identitat o la signatura de l'entitat bancària.
    ·No el contesteu ni davant de regals, promocions, urgències ni amenaces de bloquejar-vos el compte.
    ·No faciliteu les vostres dades privades d'accés als serveis bancaris.
    ·Bancs i caixes mai no us demanaran les claus secretes a través del correu electrònic i, si teniu algun dubte, contacteu amb la vostra entitat de confiança.
    ·No empleneu el formulari que us adjunten i no accediu a la pàgina web falsa que inclou el correu.
    ·Identifiqueu una pàgina web segura: passa de ser http:// a https:// (indicatiu de servidor segur). A més, a la part inferior del navegador hi ha un cadenat tancat.
    ·Instal·leu un programa de protecció (per virus, spam ...).

On denunciar-ho?:
    ·A la Comissaria dels Mossos d'Esquadra: si considereu que heu estat víctima d'un presumpte delicte informàtic. Web dels mossos d'esquadra: llistat d'adreces de les comissaries.
    ·També podeu contactar amb la Unitat de Delictes Informàtics del cos de Mossos d'Esquadra, escrivint un missatge de correu a l'adreça electrònica internetsegura@gencat.cat.
    ·A la Brigada d'Investigació Tecnològica (BIT). Formulari de contacte.
 
 

012