Accés al contingut (Alt + 1)
Accés al menú de la secció (Alt + 2)
Inici > Espai d'Educació > Serveis educatius diversos
Agència Catalana del consum - www.gencat.cat

Serveis educatius diversos

 
 1. RECURSOS D'EDUCACIÓ EN CONSUM PER AL PROFESSORAT
 2. RECURSOS D'EDUCACIÓ EN CONSUM PER A L'ALUMNAT
 3. RECURSOS D'EDUCACIÓ EN CONSUM PER A LES FAMILIES
 4. PUBLICACIONS ELABORADES PER PERSONAL DE L'ESCOLA DEL CONSUM DE CATALUNYA
 
 1. RECURSOS D'EDUCACIÓ EN CONSUM PER AL PROFESSORAT

  L'Escola del Consum de Catalunya posa a disposició del professorat els recursos següents:

  • CONCURS ESCOLAR SOBRE CONSUM RESPONSABLE "CONSUMÓPOLIS"
  • PROJECTE "ENS TROBEM"

  "Ens trobem...?" és un projecte d'innovació educativa que ofereix l'Escola del Consum de Catalunya. La seva finalitat és donar resposta a aquells centres educatius intererssats en aprofundir en l'Educació del Consum. La implantació d'aquest projecte s'ha començat pel cicle inicial d'Educació Primària, per a la qual cosa s'han elaborat els materials "Ens trobem... comprant?"

  logo Ens trobem

  Breu descripció del projecte ENS TROBEM...COMPRANT? per al cicle inicial d'Educació Primària.

  materials projecte Ens trobem

  Per poder participar en aquest projecte cal fer els passos següents:

  1. Realitzar un dels tallers corresponents al cicle inicial d'Educació Primària.
  2. El professor responsable ha de sol·licitar a aula.consum@gencat.cat un usuari i contrasenya per poder accedir a l'àrea restringida de l'Escola del Consum de Catalunya.
  3. Un cop obtinguts l'usuari i la contrasenya, cal sol·licitar els materials del projecte a través de l'àrea restringida de l'Escola del Consum de Catalunya.


  • PROJECTE "ARGÓ" I TREBALLS DE RECERCA
  • SEMINARIS PER A PROFESSIONALS DEL MÓN EDUCATIU

  Seminaris orientats a reflexionar a l'entorn de l’educació del consum com a eix transversal i d'algunes eines per introduir-lo en el currículum escolar. Es fa una visita a l’Escola del Consum i una posada en pràctica de tallers.

  Aquests seminaris van dirigits a professorat, equips educatius d’àmbits no formals, etc.

   

  •  PROJECTE "DOLCETA"

  logo Dolceta

  És un projecte en linia finançat per la Comissió Europea, dirigit especialment al professorat.

  L'ESPAI PER AL PROFESSORAT conté una gran quantitat de fitxes tècniques,guies didàctiques i altres recursos educatius. Es poden trobar materials per a primària, secundària i educació d'adults, aplicables en matemàtiques, economia, ciències socials i programaes d'educació a la ciutadania. 

  Tot el material educatiu pot ser utilitzat i descarregat gratuïtament. Els temes que podeu trobar són:

  • drets del consumidor
  • educació del consum
  • serveis i alfabetització financera
  • seguretat del productes
  • consum sostenible
  • serveis (energia, telecomunicacions, transport, etc.)
  • seguretat alimentària

  http://www.dolceta.eu/espana/index.php


   
 2. RECURSOS D'EDUCACIÓ EN CONSUM PER A L'ALUMNAT

  L'Escola del Consum de Catalunya ofereix per a l'alumnat els recursos següents:

  • PROJECTE "ARGÓ" I TREBALLS DE RECERCA

  A Catalunya, els estudiants de 2n de batxillerat han d'investigar sobre un tema i presentar-ne els resultats. Els objectius del treballs són, principalment, iniciar-los en les tasques de recerca, desenvolupar capacitats que poden ser útils per continuar la seva formació, expresar-se per escrit i oralment de manera correcte, empran vocabulari adequat i també orientar els estudis posteriors.

   • Estada a l'empresa

  Es pot accedir a aquesta modalitat a través del "Programa Argó" de la Universitat Autònoma de Barcelona. Argó és el nom del programa de transició entre la secundària i la universitat que la UAB va endegar el curs 2003-2004. 

  L'estada a l'empresa és una optativa de batxillerat que té com objectiu donar a conèixer a l'alumnat la realitat del món productiu, bàsicament per prendre contacte amb el món del treball i amb el seu sistema de relacions socials i laborals, adaptar-se a les normes de funcionament i a les situacions del centre de treball i informar-se per enfocar el propi projecte acadèmic i professional.

   • Assessorament

  Per als alumnes de 2n de batxillerat que vulguin fer el seu treball de recerca sobre l'educació del consumidor, l'Escola del Consum de Catalunya posa a la seva disposició un servei d'assessorament per a la realització del seu treball. 

  - Què heu de fer per acollir-vos a aquest servei?

  El professor tutor del treball i/o l'alumne ha de posar-se en contacte amb l'Escola del Consum de Catalunya a través del correu aula.consum@gencat.cat.

  • CONCURS ESCOLAR SOBRE CONSUM RESPONSABLE "CONSUMÓPOLIS"
  • PARTICIPACIÓ EN ACTES DIVERSOS
    • FESTA DELS SÚPERS
    • POSA'T LA GORRA
    • SALÓ DE LA INFÀNCIA

   

   
 3. RECURSOS D'EDUCACIÓ EN CONSUM PER A LES FAMILIES

  L'Escola del Consum de Catalunya ofereix per a les famílies, els recursos següents:

  • XERRADES PER A LES AMPA

  Dirigides a les Associacions de Mares i Pares de centres d'Educació Infantil, Educació Primària i Educació Secundària, de tot el territori català, que ho sol·licitin.

  Si l'AMPA que sol·licita la xerrada es troba fora de l'àrea d'influència de la seu central de l'Escola del Consum de Catalunya a Barcelona, haurà d'adequar la seva sol·licitud a les dates disponibles de la Seu Territorial de l'Escola del Consum de Catalunya que estigui més a prop de la seva població.

  L'AMPA que hi estigui interessada ha de presentar una sol·licitud.

  imatge corresponent a la xerrada Compra-m'ho, el repte d'aprendre a consumir imatge corresponent a la xerrada Jugar o consumir jocs? imatge corresponent a la xerrada Històries o anuncis? xerrada publicitat en família

  L'oferta dirigida a les AMPA consta de quatre xerrades sobre diferents temes relacionats amb l'educació del consum:

   • Ho comprem? El repte d'aprendre a consumir en família                     

    Com és que volem l'última novetat? I...ho podem comprar? Sempre fem servir el que comprem? Com podem consumir de forma responsable? I si no m'agrada, em tornen els diners? Què ens trobem comprant?

    En aquesta xerrada es parteix del consum quotidià: a partir del diàleg i el debat s'exploren vies per orientar l'educació del consum dels infants i els joves.
   • Jugar o consumir jocs? El repte d'aprendre a conèixer el joc i les joguines              

    En aquesta xerrada es parteix d'un fenòmen de consum com les joguines, i a partir del debat s'exploren vies per orientar l'educació del consum dels nostres fills.

  La xerrada constitueixen un espai de diàleg i una oportunitat per reflexionar a l'entorn de qüestions com: sempre necessitem joguines per jugar? Hi ha jocs que ens avorreixen al cap d'uns dies i hi ha jocs que ens agraden sempre? Quines competències desenvolupa en els meus fills un joc de construcció o una botigueta? Com sé que compro una joguina segura i adequada als meus fills?

   • Històries o anuncis? El repte d'aprendre a conviure amb els mitjans de comuncació i la publicitat                      

    En aquesta xerrada es parteix d'un fenòmen de consum quotidià com la publicitat i els mijtans de comunicació, i a partir del debat s'exploren vies per orientar l'educació del consum dels nostres fills.

  La xerrada constitueix un espai de diàleg i una oportunitat per reflexioanar entorn a qüestions com: podem anar de l'escola a casa sense veure cap anunci publicitari? S'emeten els mateixos anuncis a les 5 de la tarda que a les 9 de la nit? Una, dues o tres hores de televisió al dia? Tot s'hi val a l'hora de fer publicitat?

   • Ens familiaritzem amb la publicitat? El repte d'aprendre en família a conviure amb la publicitat

    Xerrada dirigida a famílies amb la participació dels infants que cursin entre P4 i 2n de primària.

  L'Escola del Consum de Catalunya ofereix un "xerrada en família". A partir de la publicitat es presenta una dinàmica interactiva entre pares, mares i fills, en la que s'exploren conjuntament eines per realitzar un consum crític, reflexiu i actiu en família.

  Podem anar de l'escola a casa sense veure cap anunci publicitari? S'emeten els mateixos anuncis a les 5 de la tarda que a les 9 de la nit? És igual la publicitat de dolços per a infants que per a adults? Tot s'hi val a l'hora de fer publicitat?

   

  • PARTICIPACIÓ EN ACTES DIVERSOS

  L'Escola del Consum de Catalunya participa amb l'organització d'activitats d'educació en consum en diferents actes festius adreçats a les famílies:

   • FESTA DELS SÚPERS

  Festa Súpers 11-12 (logo)  Festa Súpers 11-12  Festa Súpers 11-12 (2)

  L'Agència Catalana del Consum participa activament en la Festa del Club Super 3 que se celebra anualment a l'Anella Olímpica de Montjuic de Barcelona. L'ACC organitza activitats i tallers que es desenvolupen i transmeten des de l'Escola del Consum de Catalunya. Aquests tallers, oberts a tota la família, són lúdics i participatius, i volen fer reflexionar al públic assistent sobre el consum responsable, ètic i sostenible.

   • POSA'T LA GORRA 
     
    Festa Gorra 11-12

    L'Agència Catalana del Consum participa anualment en la Campanya "Posa't la gorra!" dirigida a sensibilitzar a la societat i a donar a conèixer l'existència del càncer infantil, per tal de normalitzar la malaltia.

    L'ACC, a través de l'Escola del Consum de Catalunya, participa amb tallers i activitats adreçats als nens i nenes amb l'objectiu de fer-los reflexionar sobre el consum responsable, actiu i crític.


     
   • SALÓ DE LA INFÀNCIA

  Festa Saló Infància (logo) Festa Saló Infància 07-08 (4) Festa Saló Infància 07-08 (1) Festa Saló Infància 07-08 (2)

  L'Agència Catalana del Consum participa en el Saló de la Infància que se celebra cada any durant les vacances nadalenques a la Fira de Montjuic de Barcelona. L'ACC, a través de l'Escola del Consum de Catalunya, crea un espai pensat per fer una activitat en família. Sota el títol "Consumir a ritme de família" els infants i els seus pares o familiars simulen l'organització d'un dia de lleure tots junts, recreant situacions d'acord amb les seves preferències.


  • JOC "CONSUMIR A RITME DE FAMÍLIA"

  CD Consumir a ritme de familia

  Consumir a ritme de família

  Consumir a ritme de família és un material educatiu per a treballar la gestió de l’oci i del pressupost des de la perspectiva familiar.

  A l’hora de planificar el temps lliure en família, l’oferta és molt àmplia. Nosaltres, com a família, som qui decidim quines activitats fem, quants diners gastem, si compartim el temps familiar amb altres persones... Respondre aquestes preguntes suposa valorar possibilitats i escollir. En definitiva, gestionar el nostre temps d’oci.

   

  • EL CONSUM I L'ECONOMIA FAMILIAR

  El consum familiar té un caràcter bàsicament col·lectiu. Els productes i serveis que consumeix una família es poden classificar en ordinaris —l’habitatge, l’alimentació, l’educació dels fills o les activitats d’oci— i en extraordinaris —les vacances o les celebracions d’esdeveniments—. Aquest material pretén donar eines a les famílies perquè reflexionin conjuntament sobre la manera que tenen de consumir.

  El consum i l'economia familiar

  Pren el control de la teva economia 

  Programa informàtic per a la gestió del pressupost familiar, a través de dues vessants:

  • La previsió (allò que pensem que podem ingressar i gastar).
  • La despesa real (allò que veritablement hem ingressat o gastat).

  Abans de començar és important disposar dels rebuts o els extractes bancaris per tal de poder omplir les caselles amb la informació que ens demanen.

  No es tracta d’un programa de comptabilitat, és una eina per gestionar el pressupost familiar i per anar adquirint una cultura de gestió i control de les nostres despeses, per això és necessari omplir sempre la previsió dels ingressos i de les despeses.

   

  El consum i l'economia familiar

  Controla els teus préstecs 

  Programa informàtic que us ajudarà a triar l’opció més adequada a la vostra economia familiar en cas que us calgui demanar un préstec personal o hipotecari. 

  Inclou un simulador que permet calcular quin és el percentatge d'ingressos mensuals que es dedicaria a pagar les quotes del préstec. També permet determinar si convé més renovar la hipoteca actual o bé demanar-ne una de nova, o quant costaria agrupar tots els préstecs en un d'hipotecari.

   

  • PROJECTE "ENS TROBEM"

   Ens trobem - quadern familia

  El projecte Ens trobem... esdevé un pla d’intervenció i innovació educativa que permet als centres treballar l’educació del consum en xarxa: mestres, escolars i famílies es troben amb el repte de crear noves relacions amb el suport i l’orientació de l’Agència Catalana del Consum.

  Una part la treballaran a l’aula, una altra a casa i tot amb el suport de l’Administració, de manera que aplegarem els esforços de tots els agents implicats en l’educació.
  Parleu amb el tutor del vostre fill si voleu fer aquesta activitat

  • PROJECTE "DOLCETA"

  logo Dolceta

  És un projecte finançat per la Comissió Europea, que posa al servei dels consumidors materials sobre temes diversos:

  • drets del consumidor
  • educació del consum
  • serveis i alfabetització financera
  • seguretat del productes
  • consum sostenible
  • serveis (energia, telecomunicacions, transport, etc.)
  • seguretat alimentària

  http://www.dolceta.eu/espana/index.php


   
 4. PUBLICACIONS ELABORADES PER PERSONAL DE L'ESCOLA DEL CONSUM DE CATALUNYA

  ESTUDIS ELABORATS PER PERSONAL DE L'ESCOLA DEL CONSUM DE CATALUNYA   ARTICLES 

   

  REVISTA "XARXA D'EDUCACIÓ DEL CONSUMIDOR" 

  Número 12 
     - "Ens trobem... comprant? Un projecte d'innovació educativa de l'Escola del Consum de Catalunya". 2009.
     - "Quin és el perfil professional d'un/a educador/a del consum? La competència metodològica". 2009. 

  Número 11
     - "Consumir a ritme de família. La família: un context per educar el consum". 2008.
     - "Quin és el perfil professional d'un/a educador/a del consum? La competència metodològica". 2009

  Número 10
      - "És dissabte...què fem? Un taller sobre la gestió de l'oci. 2007.
      - "Quin és el perfil professional d'un/a educador/a del consum?. 2007.

  Número 9
      - "El consum dels productes de vestir: Estudi dels criteris que tenen en compte els joves de Catalunya a l'hora de comprar productes de vestir". 2007.
      - "Nova oferta per al alumnat amb necessitats educatives especials: Què em poso aquest matí?". 2007.

  Número 8
      - "L'Escola del Consum de Catalunya obre les portes a primària". 2006.
      - "Educar el consum creant escenaris a l'aula". 2006.

  Número 7 
      - "Fer-se preguntes per aprendre a consumir". 2006
      - "Em sento bé? Una proposta didàctica per a treballar al voltant de la salut des de múltiples dimensions". 2006.

  Número 6
      - "El consum sostenible: un repte per a l'Escola i per a la ciutadania". 2005.
      - "Desplegament territorial de l'Escola del Consum de Catalunya." 2005.

  Número 5 
      - "Què em poso aquest matí? Un taller per a plantejar-se el consum des d'una perspectiva global quotidiana". 2005.

  Número 4
      - "L'atenció a la diversitat a l'Escola del Consum de Catalunya". 2004.
      - "El repte d'educar els consumidors en relació a la moda". 2004

  Número 3
      - "Els adolescents i el consum". 2004.
      - "El repte d'integrar les emocions en l'educació del consum". 2004.

  Número 2
      - "L'educació del consumidor a Catalunya". 2003.

  Per consultar altres publicacions sobre consum

   
 

© 2011 Agència Catalana del Consum