Accés al contingut (Alt + 1)
Accés al menú de la secció (Alt + 2)
Inici > Agència Catalana del Consum > Què fem > Control de Mercat
Agència Catalana del consum - www.gencat.cat

Control de Mercat

Per què és necessari el control de mercat?

PER PROTEGIR ELS DRETS I ELS INTERESSOS ECONÒMICS DE LES PERSONES CONSUMIDORES

Els comerciants i les empreses que comercialitzen productes i serveis han de complir unes normes per assegurar un funcionament correcte del mercat.

L'Agència Catalana del Consum controla el mercat amb l'objectiu d'evitar les pràctiques fraudulentes que distorsionen el mercat i per protegir els drets i els legítims interessos econòmics de les persones consumidores i usuàries. 

PER VETLLAR QUE ELS PRODUCTES I SERVEIS SIGUIN SEGURS I OFEREIXIN UNA INFORMACIÓ CORRECTA

L'Agència Catalana del Consum controla la seguretat dels productes que es posen en circulació al mercat i que els productes i serveis proporcionin la informació, l'etiquetatge i les instruccions d'ús o de precaució pertinents per fer-ne una utilització adequada i segura.

INSTRUMENTS PER DUR A TERME AQUESTES ACTUACIONS:

  1. Inspecció de consum: investiga, comprova i controla el compliment de la normativa aplicable als diferents sectors. Rep les denúncies de les persones consumidores per incompliments de la normativa de defensa de les persones consumidores i usuàries. Inspecciona comerços i empreses que intervenen en la comercialització de productes o en la prestació de serveis. També porta a terme campanyes d'inspecció i control de mercat per tal de supervisar l'adequació normativa d'aquells sectors que es consideren prioritaris. Igualment informa i assessora els agents econòmics en relació amb la normativa que els resulta aplicable. Mitjançant la xarxa d'alertes es detecta la presència al mercat de productes que poden comportar un risc per a la salut i seguretat de les persones, se n'impedeix la comercialització o bé s'ordena la retirada i destrucció a fi d'evitar que arribin a mans dels ciutadans.
  2. Normativa i procediment: en cas d'incompliments de la normativa en matèria de protecció dels drets de les persones consumidores i usuàries, mitjançant un procediment específic s'imposen sancions econòmiques o de destrucció de mercaderies perilloses o fraudulentes, amb la finalitat de protegir els interessos generals de la ciutadania i evitar la reiteració de les males pràctiques en el futur.
 
 

Serveis

 

Destaquem

Seguretat de productes Seguretat de productes

Els productes que els consumidors adquireixen en el mercat no han de comportar riscos per a la seva salut i seguretat ...

 
Vídeo Vídeo: La seguretat de les joguines
 
Vídeo Vídeo: La inspecció de consum
 

més

 

© 2011 Agència Catalana del Consum