Accés al contingut (Alt + 1)
Accés al menú de la secció (Alt + 2)
Inici > Recomanacions > Abans d'iniciar un viatge
Agència Catalana del consum - www.gencat.cat

Abans d'iniciar un viatge

Voleu baixar-vos el fulletó "Recomanacions abans d'iniciar un viatge" [pdf Document d'Adobe Acrobat, 58 Kb]?

Abans de viatjar

Estudieu
Els catàlegs inclouen informació detallada sobre els viatges oferts (transport, allotjaments, visats necessaris, formalitats sanitàries, nombre mínim de viatgers, import...).
Sabíeu que la publicitat és vinculant? Porteu els catàlegs durant el viatge.

Informeu-vos
Sol·liciteu informació per escrit dels horaris, enllaços, mitjans de transport, assegurances, categoria dels hotels contractats...
Informeu-vos de les dades de l’empresa organitzadora al lloc de destinació o d’un telèfon d’urgència per contactar-hi.

Assegureu-vos 
Si contracteu amb una agència de viatges, només us poden demanar fins a un 40% del preu total del viatge en concepte de dipòsit (llevat de condicions justificades del proveïdor), que a l’hora de fer el pagament final s’ha de restar del preu total.
Penseu-vos-ho abans de contractar, ja que si mai voleu anul·lar el viatge haureu de pagar les despeses de gestió i d’anul·lació, que en cas de viatge combinat varien en funció de l’antelació, l’anul·lació i les condicions pactades.
Sol·liciteu informació a l’agència de viatges sobre les diferents assegurances (de cancel·lació de viatges, sanitàries...) que inclou el viatge i sobre les que podeu contractar de manera addicional per a cobrir imprevistos.

Recordeu
Que l’agència només pot variar el preu en casos taxats (variació del cost dels transports, dels carburants, taxes o impostos, canvi de moneda) i que ho ha de fer 20 dies abans de l’inici del viatge i sempre que estigui previst en el contracte.
En el cas que l’agència hagi de fer canvis en elements essencials del contracte de viatge combinat, especialment en el preu, per raons diferents de les anteriors, us ho ha de notificar i podeu triar entre rescindir el contracte o acceptar un increment en el preu final del contracte amb les modificacions. Si rescindiu el contracte o l’agència cancel·la el viatge,podeu triar entre la substitució per un viatge equivalent o el reemborsament de tot el que heu pagat i, si escau, tindreu dret a una indemnització.
No teniu dret a una indemnització si l’agència anul·la el viatge per manca de participants, i sempre que us n’hagi informat dins el termini indicat. Tampoc no hi ha indemnització quan el viatge es cancel·la per motius de força major.

Comproveu
Les condicions del viatge: llegiu bé el contracte abans de signar-lo i demaneu una còpia de tots els pagaments que feu a compte. Podeu consultar si l’establiment on es desenvolupa l’activitat d’agència està degudament autoritzat a l’efecte en el Registre de Turisme de Catalunya, de la Direcció General de Turisme. Podeu fer la consulta directa a través del web del Departament d’Empresa i Coneixement. També podeu consultar-ho al web on hi ha penjada la llista d’establiments d’agències de viatges inscrits en el RTC.
A l’exterior de l’agència de viatges cal que hi figuri un rètol on s’especifiqui clarament, almenys en català, el nom de l’agència, el grup al qual pertany i el codi d’identificació corresponent (GC a Catalunya).
Tota la propaganda, correspondència, documentació i publicitat escrita que prepari una agència de viatges ha d’incloure el codi d’identificació, el nom i, si escau, la marca comercial registrada, així com també l‘adreça.

Durant el viatge

Sigueu puntual
Arribeu amb antelació al lloc de partida (estació, aeroport...): us estalviareu nervis i sorpreses.

Denegació d’embarcament “overbooking”
En cas de denegació d’embarcament en un transport aeri per sobrereserva i contra la vostra voluntat, heu de saber que la companyia us ha d’oferir de triar entre la devolució de l’import del bitllet i un transport alternatiu fins a la destinació final, i que teniu dret a una compensació econòmica en funció de la distància. També us ha d’oferir gratuïtament menjar i beguda, hotel si és necessari (inclosos els desplaçaments) i facilitar-vos mitjans de comunicació (telèfon,fax...).

Grans retards
En funció del retard i de la destinació, la companyia us ha d’oferir menjar i beguda, hotel si és necessari (inclosos els desplaçaments), us ha de facilitar mitjans de comunicació (telèfon, fax...). Quan el retard sigui de cinc hores o més, podeu desistir del vol, i la companyia us ha d’oferir la devolució de l’import del bitllet. En determinats casos, teniu dret a una compensació econòmica en funció de la distància.

Anul·lació de vol
La companyia aèria us ha d’oferir triar entre la devolució de l’import del bitllet o un transport alternatiu fins a la destinació final, us ha d’oferir gratuïtament menjar i beguda, hotel si és necessari (inclosos els desplaçaments) i facilitar-vos mitjans de comunicació (telèfon, fax...). En determinats casos, teniu dret a una compensació econòmica en funció de la distància.

Problemes amb les maletes?
Si sobrevenen incidències amb l’equipatge, danys, retards, pèrdua o destrucció de les maletes, heu de reclamar per escrit a la companyia de transports dins el termini establert, ja que teniu dret a compensacions econòmiques. Heu de formalitzar l’Informe d’irregularitat d’equipatge (PIR) al taulell de la companyia abans d’abandonar l’aeroport.

S’ha acabat?
Si durant el viatge es produeixen problemes que fan que sigui impossible tirar-lo endavant, l’agència us ha de facilitar el retorn al punt d’origen i reemborsar-vos les quantitats pagades pels serveis no prestats, i, quan sigui procedent, us indemnitzarà.

Si llogueu un vehicle
Llegiu bé el contracte i les condicions del lloguer abans de signar res i examineu el vehicle en el moment de recollir-lo amb algun representant de l’empresa per comprovar que no té desperfectes; així us estalviareu possibles sorpreses.

No esteu sol!
Si viatgeu pels països de la Unió Europea i teniu problemes a l’hora de comprar productes o serveis, recordeu que us podeu adreçar als centres europeus del consumidor Enllaç extern.
En qualsevol cas, podeu plantejar la vostra consulta i/o reclamació derivada d’un conflicte de consum arran d’una estada en un altre país a la Secció de Consum Europeu de l’Agència Catalana del Consum.


Després del viatge

Reclameu
En cas que hagi sorgit alguna incidència pel que fa al transport, recordeu que heu de reclamar per escrit a la companyia amb què heu viatjat i que hi ha uns terminis fixats per fer-ho. Informeu-vos-en.
Si heu contractat un viatge combinat amb una agència de viatges, us heu d’adreçar a la mateixa agència per fer la reclamació.

Qui m’ajuda?
Us podeu informar i tramitar la reclamació mitjançant les associacions de consumidors, les oficines municipals i comarcals d’informació al consumidor o l’Agència Catalana del Consum.


Recomanacions generals

Consumiu amb tranquil·litat

 • Informeu-vos molt bé dels requisits i característiques del viatge i del lloc on aneu (visats, passaport, clima, categories dels hotels...).
 • Recordeu que la publicitat és vinculant, per tant, guardeu els catàlegs i els fulletons informatius juntament amb els contractes, comprovants, tiquets, factures, etc., ja que els podríeu necessitar a l’hora de fer una possible reclamació.
 • Abans del viatge, informeu-vos si l’assistència sanitària que teniu contractatada aquí, al vostre país, us cobreix sanitàriament  al país on aneu (seguretat social o mútua d’assistència sanitària privada).
 • Si viatgeu a l’estranger, informeu-vos del telèfon i l’adreça de l’ambaixada o consolat del nostre país en aquell Estat, ja que, en cas de problemes, us poden ajudar. Suposant que l’Estat espanyol no disposa d’ambaixada al país de destinació, podeu adreçar-vos a l’ambaixada de qualsevol altre estat membre de la UE al país de destí i obtenir-ne protecció diplomàtica. 
 • Durant el viatge porteu sempre el telèfon de l’agència de viatges o del seu representant al país on estigueu.
 • Contracteu sempre el viatge a través d’empreses degudament autoritzades al Registre de Turisme de Catalunya, de la Direcció General de Turisme.
 • És recomanable contractar el viatge a través d’empreses adherides a una Junta Arbitral de Consum perquè, en cas de conflicte, aquest es pugui resoldre de manera ràpida, senzilla i gratuïta.
 • Recordeu que podeu consultar la informació del Registre de Turisme de Catalunya, de la Direcció General de Turisme: 
  • bé directament per una empresa concreta, bé per la llista d'establiments d'agències de viatges inscrits en el RTC (vegeu).
 • Més informació:

Tornar a inici de pàgina

 
 

Destaquem

Vídeos de consum per a TV Càpsules de consum

Vídeo/s relacionat/s amb aquest tema a l'apartat de programas de televisió de consum:

 
Vídeo Vídeo: Recomanacions abans de viatjar
 

més

 

Enllaços relacionats

 

© 2011 Agència Catalana del Consum